Haberler

Dr. Öğretim Üyesi Hümeyra Taşkent Sezgin’in HIV Tanı Testi Geliştirme Çalışmaları üzerine TÜBİTAK Projesi
Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyelerimizden Dr. Öğretim Üyesi Hümeyra Taşkent Sezgin’in HIV tanı testi geliştirme çalışmaları TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir. Öğretim üyemizi kutlar, başarılarının devamını dileriz. Daha fazla bilgi almak için öğretim üyemiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Projenin kısa özeti:

HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü – Human Immunodeficiency Virus) dünyada yaklaşık 37 milyon insanı enfekte etmiş bir retrovirüstür. Şu andaki tedavilerle HIV virüsünü vücutta tamamen yok etmek mümkün değildir. Virüsün yayılmasını engellemenin en etkili yöntemi toplumun HIV tanı testine ulaşımının kolaylaştırılması, sağlık kuruluşlarında isteyen herkese önerilmesi ve insanların bilinçlendirilmesidir. Projede ülkemizde de son yıllarda hızla artan HIV virüsüne karşı yeni nesil, yüksek hassasiyetli bir tanı testi geliştirilmesi planlanmaktadır.

İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Imperial College London İşbirliği

Genetik ve Biyomühendislik Bölümü olarak kanser genetiğinde Türkiye’de henüz yerleşmemiş vizyonları uygulamaya geçirmeyi ve de dünyadaki önemli araştırma kurumlarıyla üniversitemiz arasında kalıcı bağlar oluşturmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda fakültemize yeni katılan Dr. Öğretim Üyesi Cihangir Yandım’ın, işlevsel olmadığı düşünülen ve çöp DNA olarak adlandırılan, insan genomunun genler dışında kalan bölgelerinin kanserle ilişkisini incelediği ve buna dayalı yeni tedavi yöntemleri geliştirdiği projesi TÜBITAK tarafından Yurda Dönüş Araştırma Desteği ile ödüllendirildi.

Kendisi çalışmasını üniversitemizin TESLA laboratuvarında yürütecektir ve  hem İzmir’deki öncü kanser araştırma uzmanlarıyla hem de akademik kriterlere göre dünyada en iyi ilk 10 üniversite içerisinde yer alan Imperial College London (Londra Imparatorluk Koleji) bünyesindeki uzmanlarla akademik işbirliği içerisindedir.

Dr. Yandım  aramıza katılmadan önce Londra Kanser Araştırma Enstütüsü’nde araştırmalarına devam etmekteydi ve kendisi halen Imperial College London onursal bilim üyesi olarak bulunmaktadır.