Bizi takip edin
|
EN

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Genetik ve Biyomühendislik

Haberler

Lisans Öğrencilerimizin Sanayi Ortaklı TÜBİTAK Projesi Kabul Edildi
Genetik ve Biyomühendislik bölümü 4. Sınıf öğrencilerimizden Alara Aysu Çandarlı’nın yürütücüsü ve Mert Ali Çalışkan’ın araştırmacı olduğu, Dr. Öğr. Üyesi Işınay E. Yüzay’ın  danışmanlığında hazırlanan proje TÜBİTAK Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Desteği Programı (2209-B)  kapsamında destek almaya hak kazanmıştır. Öğrencilerimizi tebrik ederiz.

 

Lisans Öğrencilerimizin Proje Başarısı

Danışmanlığını bölümümüz öğretim üyelerinin yaptığı projeler ile lisans öğrencilerimiz, 2209-A TÜBİTAK BİDEB Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır. Ayrıntıları aşağıda bulunan projelerde yer alan öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimizi tebrik ederiz.

Proje 1

Yönetici: Yağmur Başkan (Genetik ve Biyomühendislik 3. sınıf öğrencisi)
Araştırmacılar: Mahinur Başçı, Cengiz Berk Darcan (Genetik ve Biyomühendislik 3. sınıf öğrencileri)
Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Cihangir YANDIM
Proje başlığı: HSAT5 Tekrarlı DNA İfadesinin Hücre Yaşlanmasındaki Karakterizasyonu (Characterization of HSAT5 Repetitive DNA Expression in Cellular Senescence)
 

Proje 2

Yönetici: Büşranur Çeltik (Genetik ve Biyomühendislik 4. sınıf öğrencisi)
Araştırmacı: Helin Su Mete (Genetik ve Biyomühendislik 3. sınıf öğrencisi)
Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Cihangir YANDIM
Proje başlığı: GSATII Tekrarlı DNA İfadesinin Karaciğer Kanserindeki Karakterizasyonu (Characterization of GSATII Repetitive DNA Expression in Liver Cancer)
 

Proje 3

Yönetici: Gizem Arslantaş (Genetik ve Biyomühendislik 4. sınıf öğrencisi)
Araştırmacılar: Buse Zeren Kiremitci, Busenur Bozkurt, Cansu Ergun (Genetik ve Biyomühendislik 4. sınıf öğrencileri)
Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Yağmur KİRAZ DURMAZ
Proje başlığı: İlaç Yeniden Konumlandırma ile Akut Myeloid Lösemi Tedavisinde PI3K Yolağını Hedefleyen İlaçların in silico Yöntemler ile Araştırılması
 

 

Bitirme Projesi Öğrencilerimize TÜBİTAK Desteği

2020-2021 eğitim-öğretim yılında bitirme projesi yapan 5 öğrencimiz, bitirme projesi konuları ile başvurdukları TÜBİTAK'tan 2209-A - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Projesi desteklenen öğrencilerimizi danışman öğretim üyelerini tebrik ederiz. Öğrencilerimizin yürütücü oldukları projelerini ve destek kapsamı hakkında bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

 İzmir Ekonomi Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Öğrencilerinin Yürütücüsü Olduğu TÜBİTAK 2209-A Projeleri

Öğrenci Danışman Proje Adı
Tolga DANIŞMAZ Burçak ALP Dana Tendonundan Kolajen Eldesi Sırasında Ultrasonikasyon Kullanımının Kolajen Jel Oluşumuna Etkisinin Araştırılması
Nazlıgül KESKE Cihangir YANDIM Kanserde Hayatta Kalımla İlişkili MTHFR Enzimine Yönelik in silico İlaç Taraması ve Huh7 Hücre Hattında Test Edilmesi
Onur ATEŞ Zeynep FIRTINA-KARAGONLAR Telomer İlişkili Genlerin İlaç Direncinde Rollerinin Belirlenmesi için HCC Hücre Hatlarında Ekspresyonlarının İncelenmesi
Büşra ACET Işınay Ebru YÜZAY Hypericum perforatum ve atıkları kullanılarak Titanyum Dioksit Nanopartiküllerin Yeşil Sentezi
Başak Buse EREN Cihangir YANDIM Meme Kanserinde PIK3CA Mutasyon Profilinde Selektif İnhibitör Dinamiğinin İncelenmesi

Üniversitelerde öğrenim görmekte olan lisans öğrencilerini, projeler yoluyla araştırma yapmaya teşvik etme amacı taşıyan TÜBİTAK 2209-A programı, öğrencilerin hazırladıkları araştırma projelerinin gerektirdiği makine/teçhizat, sarf malzemesi, seyahat, hizmet alımı giderleri için hibe desteği sağlamaktadır.

 

İzmir Ekonomi’nin ‘Star’ları
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ) 14 öğrencisi, TÜBİTAK’ın gençleri Ar-Ge faaliyetlerine yönlendirmek ve bilimsel çalışmalara teşvik etmek amacıyla başlattığı Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR) kapsamında desteklenme hakkı kazandı. İEÜ’lü eğitimcilerin, TÜBİTAK tarafından kabul edilen projelerinde yer alma fırsatı elde eden öğrenciler, akademisyenleriyle birlikte çalışmaya başladı. İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, “Gençlerimizin araştırmacı yönlerini ortaya çıkarmak, bilimsel çalışmaların içinde yer almalarını sağlamak ve onları bu konuda cesaretlendirmek, üniversite olarak temel önceliklerimiz arasında yer alıyor. STAR bursu da gençlerimizin kendilerini geliştirmesi için önemli bir fırsat” dedi.

6 AY BOYUNCA BURS

Bu ay içinde açıklanan burs listesinde, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden 14 öğrenci kendine yer buldu. Alanında uzman akademisyenlerin projelerinde yer alan Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğrencilerimizden Arda Kıpçak, Elif Yaren Öztürk, Gökçe Can, Hatice Döşeme, Yağmur Başkan ve Yağmur Yeşilyurt, 6 ay boyunca 750 TL burs alacak.

TAKVİM OLUŞTU, ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR 

İEÜ Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zeynep Fırtına Karagonlar ise, STAR bursu alan gençlerden altısının kendi öğrencileri olduğu söyledi. Doç. Dr. Karagonlar, “Burs alan öğrencilerimizin, akademisyenlerimizle birlikte yaptığı çalışmalar, oldukça verimli geçiyor. Ders programları doğrultusunda bir takvim oluştu, çalışmalar her hafta düzenli olarak devam ediyor. Üniversitemizin tüm laboratuvarları, proje kapsamında kullanımımıza açık. Benim yürüttüğüm projede, özel olarak çalıştığım bir öğrencim de var. Bir akademisyen olarak, öğrencimle aynı projede bulunmak, çok özel bir duygu ve mutluluk. Öğrencilerimizin gelişimi ve vizyon kazanmaları için bu tarz çalışmaların çok önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

İŞTE BAZI PROJELER

- Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zeynep Fırtına Karagonlar ve öğrenci Arda Kıpçak: “Karaciğer kanserinde kullanılan ilaçlara karşı hastaların oluşturduğu ilaç direncinin moleküler mekanizmalarının araştırılması”


- Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Doluca ve öğrenci Yağmur Yeşilyurt: “Geçtigimiz yıllarda Escherichia coli'de bulunan G-dörtlüsü yapılarının biyolojik rolünün araştırılması ve bu yapıların fonksiyonlarının tespit edilmesi.”

- Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Günnur Güler ve öğrenci Hatice Döşeme: “Aşı ve ilaç yapımından hücre çalışmalarına kadar birçok alanda kullanılan ‘proteinler’ üzerine araştırma”

- Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Cihangir Yandım ve öğrenci Yağmur Başkan: "Hücre yaşlanmasında genetik evrimin haritalanması"

 

Amerika, ‘İzmirli Aydolun’un peşinde

Tam burslu okuduğu İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nü birincilikle tamamlayan ve eğitim süresince birçok araştırma çalışmasında bulunan Aydolun Petenkaya, Amerika’daki üniversitelerin radarına girdi. 3 farklı üniversiteden doktora bursu teklifi alan Petenkaya, tercihini Amerika’nın Chicago kentindeki dünyaca ünlü Illinois Üniversitesi’nden yana kullandı. Dünya genelinde yüzlerce öğrenci arasından seçilerek, bu yıl üniversitenin “biyoinformatik” programında burs almayı başaran Türkiye’deki tek kişi olan Petenkaya, 24 Ağustos’ta gideceği Amerika’da 5 yıl kalacak. Petenkaya’nın eğitim ve yaşam masraflarının tamamı, Amerika’daki üniversite tarafından karşılanacak.

 
Liseden itibaren genetik alanına ilgi duymaya başlayan, genetik mühendisliği alanında farklı proje ve yazılımlar geliştirmek isteyen İzmirli Aydolun Petenkaya (22), 2016 senesinde Ege Bölgesi’nde alanında tek olan İzmir Ekonomi Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’ne girdi. Tam burslu olarak eğitimine başlayan Petenkaya, kısa sürede kendini geliştirdi ve hastalıkların genetik şifrelerini çözmek için yaptığı araştırmalarla da dikkatleri üzerine topladı. Çalışkanlığı, projeleri ve eğitim gördüğü alana duyduğu ilgiyle başarı çıtasını hızla yükselten Petenkaya, doktora eğitimi için hedefini yurt dışı olarak belirledi.
 
SINAVI BAŞARIYLA GEÇTİ
 
Amerika’da, lisansüstü eğitim almak isteyen öğrencilerin girdiği GRE sınavını başarıyla geçen Petenkaya, hedefine ulaşmak için dev bir adım atmış oldu. Akademik başarısının yanı sıra İEÜ’deki akademisyenlerin referans desteğini de arkasına alan Petenkaya, Amerika’daki 3 üniversite tarafından ülkeye davet edildi. Illinois Üniversitesi, George Mason Üniversitesi ve Arizona State Üniversitesi, Petenkaya’ya tam burs vererek doktora eğitimi sunmayı teklif etti. Amerika’daki 3 üniversitenin almak için yarıştığı Petenkaya, tercihini Chicago’daki Illinois Üniversitesi’nden yana kullandı.
 
GENETİK ŞİFRELERİ ÇÖZMEK İSTİYORUM
 
Genç yaşında önemli bir başarıya imza atan Petenkaya, Amerika’ya gideceği için heyecanlı olduğunu ve kendisine sunulan fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek istediğini söyledi. Petenkaya, “Biyoinformatik, karmaşık genetik verileri analiz eden bir alan. Ben de vücudumuzdaki gizli kalmış genetik şifreleri çözmek istiyorum. Şu anda pandemi sınavından geçen dünyamızda, bu alanın gitgide önem kazandığını görüyorum. Okuduğum bölümde ve fakültemde, yurt dışındaki saygın kurumlardan üniversitemize gelen tecrübeli hocalarımız var. Onların desteği, Amerika’da eğitim alma noktasında bana yol göstermeleri ve bütün derslerimi yüzde 100 İngilizce almış olmam, başarımda çok etkili oldu. Bölümümdeki bağlantıları güçlü akademisyenlerimiz, aynı zamanda bana referans desteği de sağladı. Amerika’ya gidecek olduğum için heyecanlı ve gururluyum. Kendimi geliştirmek ve hedeflerime ulaşmak için fırsat olarak gördüğüm bu eğitim, benim için çok önemli” dedi.
 
ÜLKEME GERİ DÖNECEĞİM
 
Petenkaya, sözlerine şöyle devam etti: “Amerika’da eğitim aldıktan sonra hedefim ülkeme dönmek. Akademik alanda ya da ilaç alanında kariyerime devam etmek istiyorum. Türkiye’de bilimsel çalışmalar yapmak, ülkeme hizmet etmek beni çok mutlu eder. Bana güvenenleri mahcup etmemek için elimden geleni yapacağım. Bir anlamda Amerika’da, Türkiye’yi de temsil etmiş olacağım. 5 yıl, aslında çok uzun bir süre değil. Bu süreyi dolu dolu geçirerek, benden sonra gelecek öğrencilere de cesaret vermek istiyorum.”  

 

İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Imperial College London İşbirliği

Genetik ve Biyomühendislik Bölümü olarak kanser genetiğinde Türkiye’de henüz yerleşmemiş vizyonları uygulamaya geçirmeyi ve de dünyadaki önemli araştırma kurumlarıyla üniversitemiz arasında kalıcı bağlar oluşturmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda fakültemize yeni katılan Dr. Öğretim Üyesi Cihangir Yandım’ın, işlevsel olmadığı düşünülen ve çöp DNA olarak adlandırılan, insan genomunun genler dışında kalan bölgelerinin kanserle ilişkisini incelediği ve buna dayalı yeni tedavi yöntemleri geliştirdiği projesi TÜBITAK tarafından Yurda Dönüş Araştırma Desteği ile ödüllendirildi. 

Kendisi çalışmasını üniversitemizin TESLA laboratuvarında yürütecektir ve  hem İzmir’deki öncü kanser araştırma uzmanlarıyla hem de akademik kriterlere göre dünyada en iyi ilk 10 üniversite içerisinde yer alan Imperial College London (Londra Imparatorluk Koleji) bünyesindeki uzmanlarla akademik işbirliği içerisindedir. 

Dr. Yandım  aramıza katılmadan önce Londra Kanser Araştırma Enstütüsü’nde araştırmalarına devam etmekteydi ve kendisi halen Imperial College London onursal bilim üyesi olarak bulunmaktadır.

 

 

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.